Ga naar inhoud

Wat is Equitherapie?

Paarden hebben het vermogen om mensen aan te voelen en te weten wat er in hen om gaat; Hierdoor kan het contact met paarden mensen helpen bij zichzelf te komen. Paarden kan je niets wijs maken. Ze reageren op jouw lichaamstaal zonder een oordeel te vellen.
Zowel paard als Equitherapeut helpen je om stil te staan bij jouw moeilijkheden. Er wordt samen gezocht naar een manier om ermee om te gaan.

Workshops Archief


Inclusie Paardenkamp

Workshop

3 dagen vol sport, spel en ontspanning op en naast het paard!

Kinderen krijgen bij Equi-librium de kans om onder begeleiding contact te maken met de paarden en de andere dieren van de zorghoeve.
Een inclusiekamp biedt een grote meerwaarde aan kinderen met en zonder beperking. De variatie in de groep zorgt ervoor dat de kinderen van elkaar kunnen leren. Ze worden spelenderwijs gestimuleerd op pedagogisch, emotioneel en psychosociaal vlak.

Equi-librium werkt ervaringsgericht, in de natuur. We vertrekken vanuit het hier en nu, van wat is. Niets moet! Elke activiteit is een uitnodiging om op eigen tempo, in relatie tot kind en dier op ontdekking te gaan. Om spelenderwijs onszelf en de dieren te herontdekken, onze grenzen te verleggen, onze mogelijkheden uit te breiden.
Deze ervaringen vormen stapstenen die steun bieden in onze verdere ontplooiing.

Een dag bestaat uit:

 • Poetsen, verzorgen en voederen van de dieren (voornamelijk paarden, maar ook honden, kippen, schapen,…)
 • Paarden van en naar de weide brengen + observeren van paarden in de kudde
 • Lunch + rustmoment
 • Boerderijspelen
 • Wandeling naar hoeve waar ze ambachtelijk ijs maken of koekjes bakken
 • Voltige (turnoefeningen op en naast het paard)

Aangezien wij de veiligheid van alle kinderen willen garanderen, kunnen enkel kinderen met een lichte fysieke en/of mentale beperking deelnemen aan dit kamp.

Vooraf vindt steeds een vrijblijvend kennismakingsgesprek plaats. Hierin wordt gekeken of het kamp kan voldoen aan de vraag van het kind. Ook bekijken wij of de vraag van het kind past binnen de groep. Wij proberen de groep zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Vandaar kan het zijn dat wij adviseren om een kind niet aan het kamp te laten deelnemen, wanneer wij inschatten dat we niet voldoende in de behoeften van het kind kunnen voorzien.

De verantwoordelijke van het kamp is Tinne. Zij is hoofdanimator in het jeugdwerk en heeft jaren leiding gegeven aan kinderen. Tinne heeft een uitgebreide ervaring binnen de gehandicaptenzorg en werkt als psychotherapeut al dan niet met dieren. Ook de therapiepony’s en -paarden hebben een uitgebreide ervaring met kinderen.

 

Doelgroep
kinderen van 6 tot 12 jaar met en zonder beperking – Max. 8 kinderen
Geen ervaring met paarden nodig!
Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
€ 40 per dag - € 100 / 3 dagen (Inschrijven kan per dag of voor 3 dagen)
Lunch
Zelf drankje, lunch en vieruurtje meenemen
Datum
18, 19 en 20 juli 2016 van 8.30 tot 15.30u
Begeleiders
Tinne Verstappen
Inschrijven

Voor 4/7 via de website onder de vermelding van "Inclusie Paardenkamp" via telefoon Tinne: 0478.51.81.79 of via e-mail: tinne@equi-librium.be.
Vooraf vindt steeds een vrijblijvend kennismakingsgesprek plaats!


Workshop assertiviteit voor kinderen

Workshop

Is het voor jouw kind niet altijd even gemakkelijk om voor zichzelf op te komen? Brengen ruzies emotioneel wel wat teweeg? Ziet je kind vaak niet wat het zelf allemaal kan?

Tijdens de workshop gaan we op een speelse manier deze thema’s aan bod laten komen.
Vertrekkende van de behoeften en mogelijkheden van elk kind, wordt er een veilige omgeving gecreëerd om samen met de pony en de groep de eigen kwaliteiten te ontdekken en versterken.

De begeleiding gebeurt door 2 psychotherapeuten die vertrouwd zijn met het geven van therapie met paarden. We werken hierbij met spelletjes op en naast de pony. Onze therapiepony ‘Funky’ heeft een uitgebreide ervaring in het ondersteunen van deze therapiesessies. Ook geven we op een speelse manier psycho-educatie rond assertiviteit.

Aantal plaatsen zijn beperkt!

Doelgroep
kinderen van 6 tot 12 jaar
Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
120 euro (Tussenkomst van ziekenfonds is mogelijk.)
Datum
7 mei 2016 van 10u - 16.30u
Begeleiders
Ann Kloeck en Tinne Verstappen
Inschrijven
Voor 23/4 via de website onder de vermelding van "workshop assertiviteit" via telefoon Tinne: 0478.51.81.79 of via e-mail: tinne@equi-librium.be.

GRATIS proefsessie assertiviteit voor kinderen

Workshop

Tijdens deze proefsessie gaan we op een speelse manier kennismaken met enkele oefeningen uit de workshop assertiviteit voor kinderen.

Deze sessie is gratis en volledig vrijblijvend. We willen op deze manier ouders en kinderen de kans geven om te ontdekken wat Equi-Librium is en wat we doen. Ouders mogen, indien gewenst, tijdens de hele sessie aanwezig blijven.

Vertrekkende van de behoeften en mogelijkheden van elk kind, wordt er een veilige omgeving gecreëerd om samen met de pony en de groep de eigen kwaliteiten te ontdekken en versterken.

Aantal plaatsen zijn beperkt!

Doelgroep
kinderen van 6 tot 12 jaar
Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
Gratis
Datum
zaterdag 23 april 2016 van 15u tot 17u
Begeleiders
Ann Kloeck en Tinne Verstappen
Inschrijven
Voor 16/4 via de website onder de vermelding van "proefsessie assertiviteit" via telefoon Tinne: 0478.51.81.79 of via e-mail: tinne@equi-librium.be.

Voltigeren met het paard: spelen, leren en bewegen met het paard

Workshop

Vanaf 1 april tot en met 17 juni 2016 is er elke vrijdagavond de mogelijkheid om mee te doen aan voltige met het paard. De lessen gaan door van 18.30-20.30h. Voltige is eigenlijk turnen op het paard.

Een les bestaat uit:

 • het uit de weide halen van het paard
 • het poetsen en optomen van het paard
 • opwarming naast het paard (vaak via spelletjes)
 • oefeningen op het paard
 • aftomen van het paard
 • eten geven en naar de weide brengen van het paard.

In de groepjes zitten maximaal acht kinderen tot en met zestien jaar. Deelnemen aan de voltige kan voor kinderen vanaf 8 jaar.  De groepjes hebben elk twee begeleiders.
De oefeningen die worden uitgevoerd op het paard, draaien voor het grootste deel om het vinden van een goede balans, het ontwikkelen van gevoel voor beweging en het afstemmen van de bewegingen op elkaar.

De oefeningen op het paard worden aangeleerd en ingeoefend op een oefenton. Dit geeft de deelnemers de kans om vertrouwd te geraken met de oefeningen zonder hierbij het paard te belasten. Daarna worden ze uitgevoerd op het paard.

Tijdens het spelen en bewegen met het paard verhoogt het zelfvertrouwen en leert men:

 • Omgaan met paarden (via spelletjes, poetsen en verzorgen),
 • Non-verbale uitdrukkingsmogelijkheden en lichaamstaal bevorderen,
 • De motoriek bevorderen. De deelnemers leren gebruik maken van  elasticiteit, impuls, evenwicht, beweging en draaimomenten en oefenen coördinatie, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht.
 • Tot ontspanning komen op het paard (via aanspannings- en ontspanningsoefeningen),
 • Het lichaam beter kennen en zelfbewuster worden (via zelfervarings- en bewustzijnsoefeningen),
Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
200 euro (12 lessen)
Datum
vanaf 1 april tot en met 17 juni 2016
Begeleiders
Tinne Verstappen en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "voltigeren"
via telefoon Tinne: 0478.51.81.79 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Inspirerend leiderschap

Workshop

Inspireren doe je met je hele lijf. Met alles wat tot je mogelijkheden behoort. Desnoods tegen de gevestigde orde in.

Als iemand daadwerkelijk inspirerend  is, wordt dat door anderen gevoeld. Je wordt geaccepteerd zoals je als mens bent. Met je positieve en minder positieve kanten. Beide kanten van jezelf hebben tenslotte gemaakt dat je je eigen pad gevonden hebt.

Een echte training over inspirerend leiderschap gaat niet over leiderschap maar over inspiratie. Vinden dat wat jou raakt. Dat waar jij je sterk voor wilt maken. Dat wat jou tomeloze energie geeft.

Bij deze zoektocht kan het paard helpen. Paarden zijn gevoelsdieren. Je leidt ze niet om de tuin met te doen alsof, ook niet als je dit onbewust doet. Zij kunnen heel duidelijk spiegelen  wat je met je lichaam uitdrukt.  Zij vergroten als het ware uit wanneer jij je eigen authentieke zelf bent, wanneer jij in je kracht staat. 

Op het moment waarop je weet wat je te doen hebt, kan leiderschap ontstaan. Mensen sluiten zich bij je aan en voor je het weet is er een groep mensen om je heen die je draagt. Je hoeft ze niet te vertellen wat ze te doen hebben. Ze vertellen jou waar ze je in kunnen en willen steunen. En je kunt het hen op hun eigen manier laten doen. Wat er voor zorgt dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen. Leiderschap is dan ontstaan op de manier zoals het bedoeld is: gedragen door de groep, waardoor inspiratie ook daadwerkelijk ervaren wordt.

Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
130 euro per persoon. Lunch inbegrepen
Datum
op zaterdag 28 maart 2015
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
Mail je naam, telefoonnummer en de vermelding 'workshop inspirerend leiderschap' naar ann@equi-librium.be.
Stort een voorschot van 30 euro op het rekeningnummer BE36 3630 5716 6281 (vermelding ‘inspirerend leiderschap en uw naam).
Inschrijvingen vóór 14 februari 2015 krijgen een korting van 10 euro.
Inschrijven kan t.e.m. 15 maart 2015
 

Infoavond

Workshop

Equi-librium nodigt u vriendelijk uit op zijn infoavond over voltige, therapie en begeleiding met het paard.

Tijdens deze infoavond krijgt u informatie over voltige, therapie en begeleiding met het paard.
Deze avond omvat:

 • een korte inleiding over equi-librium
 • Waaruit bestaat equitherapie
 • Waarom het paard
 • Onze manier van werken bij  kinderen, jongeren en  volwassenen
 • Wanneer kan equitherapie heilzaam zijn
 • Het paard bij persoonlijke groei en ontwikkeling
 • voltige
 • Afsluiting

Na de presentatie heeft iedereen de mogelijkheid om vragen te stellen, een persoonlijke afspraak te m aken, of zich op te geven voor deelname aan een workshop of de voltige.

Het doel is om onze werkwijze wat toe te lichten en te antwoorden op jullie vragen. Indien er reeds op voorhand vragen zijn dan mogen deze gemaild worden naar ann@equi-librium.be op deze manier komen ze zeker aan bod tijdens de info-avond.

Wij hopen U alvast te mogen verwelkomen.
Met Vriendelijke Groeten
Ann en Karen

Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
Gratis
Datum
zaterdag 19 september 2015 van 19h tot 21h
Inschrijven
Inschrijvingen kunnen tot op de dag zelf.
Inschrijven doe je door een mail met je naam, aantal personen en mededeling ‘info-avond’ te sturen naar ann@equi-librium.be.

Voltigeren met het paard: spelen, leren en bewegen met het paard

Workshop

Vanaf vrijdag 3 april tot vrijdag 19 juni 2015 is er elke vrijdagavond de mogelijkheid om mee te doen aan voltige met het paard. De lessen gaan door van 18.30-20.30h. Voltige is eigenlijk turnen op het paard.

Een les bestaat uit:

 • het uit de weide halen van het paard
 • het poetsen en optomen van het paard
 • opwarming naast het paard (vaak via spelletjes)
 • oefeningen op het paard
 • aftomen van het paard
 • eten geven en naar de weide brengen van het paard.

In de groepjes zitten maximaal acht kinderen tot en met zestien jaar. Deelnemen aan de voltige kan voor kinderen vanaf 8 jaar.  De groepjes hebben elk twee begeleiders.
De oefeningen die worden uitgevoerd op het paard, draaien voor het grootste deel om het vinden van een goede balans, het ontwikkelen van gevoel voor beweging en het afstemmen van de bewegingen op elkaar.

De oefeningen op het paard worden aangeleerd en ingeoefend op een oefenton. Dit geeft de deelnemers de kans om vertrouwd te geraken met de oefeningen zonder hierbij het paard te belasten. Daarna worden ze uitgevoerd op het paard.

Tijdens het spelen en bewegen met het paard verhoogt het zelfvertrouwen en leert men:

 • Omgaan met paarden (via spelletjes, poetsen en verzorgen),
 • Non-verbale uitdrukkingsmogelijkheden en lichaamstaal bevorderen,
 • De motoriek bevorderen. De deelnemers leren gebruik maken van  elasticiteit, impuls, evenwicht, beweging en draaimomenten en oefenen coördinatie, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht.
 • Tot ontspanning komen op het paard (via aanspannings- en ontspanningsoefeningen),
 • Het lichaam beter kennen en zelfbewuster worden (via zelfervarings- en bewustzijnsoefeningen),
Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
200 euro (12 lessen)
Datum
vanaf vrijdag 3 april tot vrijdag 19 juni 2015
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "voltigeren"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Met het paard naar bezield Leiderschap

Workshop

Een echte training over bezield leiderschap gaat niet over leiderschap maar over bezieling. Vinden dat wat jou raakt. Dat waar jij je sterk voor wilt maken. Dat wat jou tomeloze energie geeft.
Bij deze zoektocht kan het paard helpen. Paarden zijn gevoelsdieren. Je leidt ze niet om de tuin met te doen alsof, ook niet als je dit onbewust doet. Zij kunnen heel duidelijk spiegelen wat je met je lichaam uitdrukt. Zij vegroten als het ware uit wanneer jij je eigen authentieke zelf bent, wanneer jij in je kracht staat.

Bezieling is doen wat je met je hele lijf voelt. Dat wat jij belangrijk vindt om in de werelds te zetten ook daadwerkelijk willen  realiseren. Met alles wat tot je mogelijkheden behoort. Desnoods tegen de gevestigde orde in.

Als iemand daadwerkelijk bezield is, wordt dat door anderen gevoeld. En word je geaccepteerd zoals je als mens bent. Met je positieve en minder positieve kanten. Beide kanten van jezelf hebben tenslotte gemaakt dat je je eigen bezieling gevonden hebt.

Een echte training over bezield leiderschap gaat dan ook niet over leiderschap maar over bezieling. Vinden dat wat jou raakt. Dat waar jij je sterk voor wilt maken. Dat wat jou tomeloze energie geeft.

Bij deze zoektocht kan het paard helpen. Paarden zijn gevoelsdieren. Je leidt ze niet om de tuin met te doen alsof, ook niet als je dit onbewust doet. Zij kunnen heel duidelijk spiegelen  wat je met je lichaam uitdrukt.  Zij vegroten als het ware uit wanneer jij je eigen authentieke zelf bent, wanneer jij in je kracht staat. 

En als dan het moment komt waarop je weet wat je te doen hebt, kan leiderschap ontstaan. Mensen sluiten zich bij je aan en voor je het weet is er een groep mensen om je heen die je draagt. Je hoeft ze niet te vertellen wat ze te doen hebben. Ze vertellen jou waar ze je in kunnen en willen steunen. En je kunt het hen op hun eigen manier laten doen. Wat er voor zorgt dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen. Leiderschap is dan ontstaan op de manier zoals het bedoeld is: gedragen door de groep, waardoor bezieling ook daadwerkelijk ervaren wordt.

Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
90 euro per persoon. Broodjeslunch inbegrepen
Datum
op zaterdag 12 oktober 2014
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "bezield Leiderschap"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail
 

Infoavond

Workshop

Equi-librium nodigt u vriendelijk uit op zijn infoavond over voltige, therapie en begeleiding met het paard.

Tijdens deze infoavond krijgt u informatie over voltige, therapie en begeleiding met het paard.
Deze avond omvat:

 • een korte inleiding over equi-librium
 • Waaruit bestaat equitherapie
 • Waarom het paard
 • Onze manier van werken bij  kinderen, jongeren en  volwassenen
 • Wanneer kan equitherapie heilzaam zijn
 • Het paard bij persoonlijke groei en ontwikkeling
 • voltige
 • Afsluiting

Na de presentatie heeft iedereen de mogelijkheid om vragen te stellen, een persoonlijke afspraak te m aken, of zich op te geven voor deelname aan een workshop of de voltige.

Wij bieden U graag een drankje aan, gelieve daarom eerst in te schrijven.
Wij hopen U alvast te mogen verwelkomen.
Met Vriendelijke Groeten
Ann en Karen

Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
Gratis
Datum
zaterdag 29 maart 2014 van 19h tot 21h
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "infoavond"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Voltigeren met het paard: spelen, leren en bewegen met het paard

Workshop

Vanaf vrijdag 4 April 2014 tot en met vrijdag 20 Juni 2014 is er elke vrijdagavond de mogelijkheid om mee te doen aan voltige met het paard. De lessen gaan door van 18.30-20.30h. Voltige is eigenlijk turnen op het paard.

Een les bestaat uit:

 • het uit de weide halen van het paard
 • het poetsen en optomen van het paard
 • opwarming naast het paard (vaak via spelletjes)
 • oefeningen op het paard
 • aftomen van het paard
 • eten geven en naar de weide brengen van het paard.

In de groepjes zitten maximaal acht kinderen tot en met zestien jaar. Deelnemen aan de voltige kan voor kinderen vanaf 8 jaar.  De groepjes hebben elk twee begeleiders.
De oefeningen die worden uitgevoerd op het paard, draaien voor het grootste deel om het vinden van een goede balans, het ontwikkelen van gevoel voor beweging en het afstemmen van de bewegingen op elkaar.

De oefeningen op het paard worden aangeleerd en ingeoefend op een oefenton. Dit geeft de deelnemers de kans om vertrouwd te geraken met de oefeningen zonder hierbij het paard te belasten. Daarna worden ze uitgevoerd op het paard.

Tijdens het spelen en bewegen met het paard verhoogt het zelfvertrouwen en leert men:

 • Omgaan met paarden (via spelletjes, poetsen en verzorgen),
 • Non-verbale uitdrukkingsmogelijkheden en lichaamstaal bevorderen,
 • De motoriek bevorderen. De deelnemers leren gebruik maken van  elasticiteit, impuls, evenwicht, beweging en draaimomenten en oefenen coördinatie, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht.
 • Tot ontspanning komen op het paard (via aanspannings- en ontspanningsoefeningen),
 • Het lichaam beter kennen en zelfbewuster worden (via zelfervarings- en bewustzijnsoefeningen),
Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
200 euro (12 lessen)
Datum
vanaf vrijdag 4 April 2014 tot en met vrijdag 20 Juni 2014
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "voltigeren"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Infoavond

Workshop

Equi-librium nodigt u vriendelijk uit op zijn infoavond over voltige, therapie en begeleiding met het paard.

Tijdens deze infoavond krijgt u informatie over voltige, therapie en begeleiding met het paard.
Deze avond omvat:

 • een korte inleiding over equi-librium
 • Waaruit bestaat equitherapie
 • Waarom het paard
 • Onze manier van werken bij  kinderen, jongeren en  volwassenen
 • Wanneer kan equitherapie heilzaam zijn
 • Het paard bij persoonlijke groei en ontwikkeling
 • voltige
 • Afsluiting

Na de presentatie heeft iedereen de mogelijkheid om vragen te stellen, een persoonlijke afspraak te m aken, of zich op te geven voor deelname aan een workshop of de voltige.

Wij bieden U graag een drankje aan, gelieve daarom eerst in te schrijven.
Wij hopen U alvast te mogen verwelkomen.
Met Vriendelijke Groeten
Ann en Karen

Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
Gratis
Datum
vrijdag 29 maart van 19h tot 21h
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "infoavond"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Voltigeren met het paard: spelen, leren en bewegen met het paard

Workshop

Vanaf vrijdag 5 April 2013 tot en met vrijdag 28 Juni 2013 is er elke vrijdagavond de mogelijkheid om mee te doen aan voltige met het paard. De lessen gaan door van 18.30-20.30h. Voltige is eigenlijk turnen op het paard.

Een les bestaat uit:

 • het uit de weide halen van het paard
 • het poetsen en optomen van het paard
 • opwarming naast het paard (vaak via spelletjes)
 • oefeningen op het paard
 • aftomen van het paard
 • eten geven en naar de weide brengen van het paard.

In de groepjes zitten maximaal acht kinderen tot en met zestien jaar. Deelnemen aan de voltige kan voor kinderen vanaf 8 jaar.  De groepjes hebben elk twee begeleiders.
De oefeningen die worden uitgevoerd op het paard, draaien voor het grootste deel om het vinden van een goede balans, het ontwikkelen van gevoel voor beweging en het afstemmen van de bewegingen op elkaar.

De oefeningen op het paard worden aangeleerd en ingeoefend op een oefenton. Dit geeft de deelnemers de kans om vertrouwd te geraken met de oefeningen zonder hierbij het paard te belasten. Daarna worden ze uitgevoerd op het paard.

Tijdens het spelen en bewegen met het paard verhoogt het zelfvertrouwen en leert men:

 • Omgaan met paarden (via spelletjes, poetsen en verzorgen),
 • Non-verbale uitdrukkingsmogelijkheden en lichaamstaal bevorderen,
 • De motoriek bevorderen. De deelnemers leren gebruik maken van  elasticiteit, impuls, evenwicht, beweging en draaimomenten en oefenen coördinatie, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht.
 • Tot ontspanning komen op het paard (via aanspannings- en ontspanningsoefeningen),
 • Het lichaam beter kennen en zelfbewuster worden (via zelfervarings- en bewustzijnsoefeningen),
Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
200 euro (12 lessen)
Datum
vanaf vrijdag 5 April 2013 tot en met vrijdag 28 Juni 2013
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "voltigeren"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Met het paard naar bezield Leiderschap

Workshop

Het programma is zo opgegesteld dat het mogelijk is om slecht één van de twee dagen te volgen.

Een echte training over bezield leiderschap gaat niet over leiderschap maar over bezieling. Vinden dat wat jou raakt. Dat waar jij je sterk voor wilt maken. Dat wat jou tomeloze energie geeft.
Bij deze zoektocht kan het paard helpen. Paarden zijn gevoelsdieren. Je leidt ze niet om de tuin met te doen alsof, ook niet als je dit onbewust doet. Zij kunnen heel duidelijk spiegelen wat je met je lichaam uitdrukt. Zij vegroten als het ware uit wanneer jij je eigen authentieke zelf bent, wanneer jij in je kracht staat.

Bezieling is doen wat je met je hele lijf voelt. Dat wat jij belangrijk vindt om in de werelds te zetten ook daadwerkelijk willen  realiseren. Met alles wat tot je mogelijkheden behoort. Desnoods tegen de gevestigde orde in.

Als iemand daadwerkelijk bezield is, wordt dat door anderen gevoeld. En word je geaccepteerd zoals je als mens bent. Met je positieve en minder positieve kanten. Beide kanten van jezelf hebben tenslotte gemaakt dat je je eigen bezieling gevonden hebt.

Een echte training over bezield leiderschap gaat dan ook niet over leiderschap maar over bezieling. Vinden dat wat jou raakt. Dat waar jij je sterk voor wilt maken. Dat wat jou tomeloze energie geeft.

Bij deze zoektocht kan het paard helpen. Paarden zijn gevoelsdieren. Je leidt ze niet om de tuin met te doen alsof, ook niet als je dit onbewust doet. Zij kunnen heel duidelijk spiegelen  wat je met je lichaam uitdrukt.  Zij vegroten als het ware uit wanneer jij je eigen authentieke zelf bent, wanneer jij in je kracht staat. 

En als dan het moment komt waarop je weet wat je te doen hebt, kan leiderschap ontstaan. Mensen sluiten zich bij je aan en voor je het weet is er een groep mensen om je heen die je draagt. Je hoeft ze niet te vertellen wat ze te doen hebben. Ze vertellen jou waar ze je in kunnen en willen steunen. En je kunt het hen op hun eigen manier laten doen. Wat er voor zorgt dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen. Leiderschap is dan ontstaan op de manier zoals het bedoeld is: gedragen door de groep, waardoor bezieling ook daadwerkelijk ervaren wordt.

Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
90 euro per persoon voor één van de twee dagen, 180 euro per persoon voor de twee dagen. Broodjeslunch inbegrepen
Datum
op 7 en 8 juni 2013
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "bezield Leiderschap"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail
 

Infoavond

Equi-librium nodigt u vriendelijk uit op zijn infoavond over voltige, therapie en begeleiding met het paard.

Tijdens deze infoavond krijgt u informatie over voltige,  therapie en begeleiding met het paard.
Deze avond omvat:

 • een korte inleiding over equi-librium
 • Waaruit bestaat equitherapie
 • Waarom het paard
 • Onze manier van werken bij  kinderen, jongeren en  volwassenen
 • Wanneer kan equitherapie heilzaam zijn
 • Het paard bij persoonlijke groei en ontwikkeling
 • voltige
 • Afsluiting

Na de presentatie heeft iedereen de mogelijkheid om vragen te stellen, een persoonlijke afspraak te m aken, of zich op te geven voor deelname aan een workshop of de voltige.

Wij bieden U graag een drankje aan, gelieve daarom eerst in te schrijven.
Wij hopen U alvast te mogen verwelkomen.
Met Vriendelijke Groeten
Ann en Karen

Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
Gratis
Datum
30 maart 2012 van 19h tot 21h
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "infoavond"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Voltigeren met het paard: spelen, leren en bewegen met het paard

Vanaf Vrijdag 6 April 2012 tot en met Vrijdag 22 Juni 2012 is er elke vrijdagavond de mogelijkheid om mee te doen aan voltige met het paard. De lessen gaan door van 18.30-20.00h. Voltige is eigenlijk turnen op het paard.

Een les bestaat uit:

 • het uit de weide halen van het paard
 • het poetsen en optomen van het paard
 • opwarming naast het paard (vaak via spelletjes)
 • oefeningen op het paard
 • aftomen van het paard
 • eten geven en naar de weide brengen van het paard.

In de groepjes zitten maximaal acht kinderen tot en met zestien jaar. Deelnemen aan de voltige kan voor kinderen geboren in 2003.en vroeger.  De groepjes hebben elk twee begeleiders.
De oefeningen die worden uitgevoerd op het paard, draaien voor het grootste deel om het vinden van een goede balans, het ontwikkelen van gevoel voor beweging en het afstemmen van de bewegingen op elkaar.

De oefeningen op het paard worden aangeleerd en ingeoefend op een oefenton. Dit geeft de deelnemers de kans om vertrouwd te geraken met de oefeningen zonder hierbij het paard te belasten. Daarna worden ze uitgevoerd op het paard.

Tijdens het spelen en bewegen met het paard verhoogt het zelfvertrouwen en leert men:

 • Omgaan met paarden (via spelletjes, poetsen en verzorgen),
 • Non-verbale uitdrukkingsmogelijkheden en lichaamstaal bevorderen,
 • De motoriek bevorderen. De deelnemers leren gebruik maken van  elasticiteit, impuls, evenwicht, beweging en draaimomenten en oefenen coördinatie, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht.
 • Tot ontspanning komen op het paard (via aanspannings- en ontspanningsoefeningen),
 • Het lichaam beter kennen en zelfbewuster worden (via zelfervarings- en bewustzijnsoefeningen),
Plaats
Equi-librium, Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
150 euro (12 lessen)
Datum
vanaf vrijdag 6 April 2012 tot en met vrijdag 22 Juni 2012
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "voltigeren"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Ontspanning met het paard ; Ontdek de rust in jezelf.

Tijdens deze workshop richten we ons op lichamelijke en geestelijke ontspanning. Het paard helpt ons – als expert van de lichaamstaal- hierbij. Het samen met deze dieren op zoek gaan naar het evenwicht tussen actie en ontspanning is het doel . Volg deze workshop op 2 en 3 juni 2012.

We zijn ons minder en minder bewust hoe we lichamelijke en geestelijk tot ontspanning kunnen komen. Op de rug van het paard voel je door de driedimentionale beweging snel waar je lichamelijke blokkades zitten. Oprichting en ontspanning zorgen voor een beter aanvoelen van je eigen lichaam. Dit bewuster worden van je lichaamsschema zorgt ervoor dat je ook gecontroleerder kan ontspannen. Doormiddel van deze controle kom je terug in evenwicht, dit zowel letterlijk als figuurlijk.

Olande en Funky zijn de paarden die jullie op verschillende manieren zullen helpen in de zoektocht naar evenwicht en ontspanning. Het zijn beide paarden die de nodige ervaring achter de rug hebben. Ze voelen fijnloos aan welke boodschap je lichaam geeft.

Zowel naast als op het paard worden er verschillende oefeningen aangeboden die je helpen bij het vinden van rust.

Geestelijk hebben de lichaamsgerichte oefeningen ook een ontspannend effect. Tevens zorgt het  contact met het paard voor een spiegel waardoor je je bewuster wordt van hoe je in je vel zit. Het paard gaat van nature reageren op wat je uitstraalt. Ze reageren niet op wat je zegt of niet zegt, ze reageren op wie je op die moment bent. Ze gaan als het ware uitvergroten wat jij overbrengt, of reageren en geven wat je op die moment nodig hebt.

De oefeningen worden begeleidt door twee therapeuten. Ze zijn vertrouwd met de lichaamstaal van de paarden waar ze met werken. Ze hebben voldoende ervaring om ook de menselijke lichaamstaal te lezen.
De workshop is erop gericht je lichamelijke en geestelijk evenwicht en ontspanning te vinden of te optimaliseren. Ook het kunnen blijven vasthouden van deze ontspanning en deze kunnen oproepen in stress momenten, is iets waar in de workshop bij wordt stilgestaan.

Plaats
Equi-librium-Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
175 euro per persoon. Broodjeslunch inbegrepen
Datum
2 en 3 juni 2012
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "Ontspanning met het paard "
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92
via e-mail

Overnachten in een nabijgelegen bed & breakfast is mogelijk. Indien u dit wenst kunnen we deze overnachting voor u regelen.


De invloed van macht en kracht bij Equitherapie

Het bestuur van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie nodigt we u uit op het zesde Vlaams Geestelijk Gezondheidscongres dat op 18 en 19 september 2012 plaats heeft te Antwerpen, Wilrijk-Campus Drie Eiken. Het thema is: 'Macht en kracht. Zorgrelaties in verandering'.

Paarden zijn direct en eerlijk in omgang en helpen mensen congruent te zijn in hun acties en woorden. Het zijn prooidieren die sterk afhankelijk zijn van hun extreme gevoeligheid voor externe factoren waardoor ze reageren op de interne toestand en emoties van de cliënt. Door hun grootte en inherente kracht stralen ze macht uit en ontlokken ze een primair gevoel van vrijheid. De cliënt kan door het paard op een unieke manier worden gedragen en gemotiveerd.  Psychotherapie met paarden kan zorgen voor fysisch contact op een manier die om ethische redenen niet mogelijk is met de therapeut. 

Bij equitherapie (therapie met paarden) wordt een driehoeksverhouding aangegaan tussen de cliënt, de therapeut en het paard. De dynamische interactie die plaats vindt tussen cliënt en paard biedt een dimensie die niet kan worden bekomen in de typische setting van de therapiekamer. Het daarbij horende proces, dat zich anders met veel moeite, of helemaal niet zou afspelen, wordt hierdoor gemakkelijker en dragelijker voor de cliënt.
Equitherapie biedt natuurlijke opportuniteiten om problemen rond grenzen, zelfvertrouwen (kracht) en angst (macht) aan te gaan. 

Tijdens deze werkwinkel krijgt men de kans om in de huid van het paard te kruipen en aan den lijve te ondervinden hoe dit dier spanningen en reacties aanvoelt en dit onbewust weergeeft.  Speciale aandacht zal worden besteed aan de invloed van de grootte en de kracht van het paard. De therapeut observeert dit zoals binnen de driehoeksrelatie en geeft hierover feedback. Samen wordt er gekeken of er hier een proces op gang kan komen.

 

Plaats
Antwerpen, Wilrijk-Campus Drie Eiken
Datum
18 en 19 september 2012

Omgaan met stress: via het paard naar inzicht en ontspanning

Stress kan op verschillende manieren worden ervaren en men kan er op verschillende manieren op reageren. Wat zijn jouw stressfactoren, welk effect hebben ze op jouw en hoe ga je ermee om, zijn vragen die met de hulp van het paard beantwoord kunnen worden.

Negatieve stress kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals bv familiesituaties, werkbelasting, verlieservaringen, ziekte … Het kan leiden tot lichamelijke problemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, problemen met de spijsvertering, enz. . Op emotioneel vlak gaat stress vaak gepaard met prikkelbaarheid, jezelf niet veel waard vinden, zwaarmoedig zijn. Ook concentratieproblemen en vergeetachtigheid kunnen het gevolg zijn van stress.

Inzicht krijgen in wat voor jouw negatieve stress veroorzaakt is een belangrijk onderdeel van deze workshop. Met welke gedachten, gevoelens en lichamelijke signalen komt stress bij jouw tot uiting. Via oefeningen naast en op het paard gaan we kijken hoe jij reageert op stress. Het paard kan in deze bewegingsdialoog de rol van spannings en/of activiteitsmeter spelen. De kwaliteit van de beweging van het paard, je lichaamshouding, de manier waarmee je met de beweging van het paard meegaat kan je veel vertellen over de manier waarop jij omgaat met stress.

Daarnaast wordt er uiteraard ook aandacht besteed aan hoe je deze stress kan opvangen, waardoor je je kan ontspannen en nieuwe energie kan opdoen.

Ontspanning kan op het paard door verschillende factoren worden gestimuleerd. Factoren die een rol spelen zijn:

 • De specifieke zithouding of rijzit
 • De ritmische herhaalde bewegingen van het paard tijdens stap, draf, galop
 • De directe warmteoverdracht
 • Het bewogen worden
 • Lig houdingen op het paard

Met elke stap van het paard wordt door het fijn afgestelde bewegingsspel tussen verlenging en verkorting (hoog-laag beweging, voor-achterwaartse beweging, links-rechts beweging) en rotatie doorheen het bekken gezorgd voor een swingimpuls naar de wervelkolom en de romp. De heilzame werking van deze diagonaalbewegingen in oprichting en in voorwaartse beweging is door geen enkele andere gymnastiserende methode mogelijk.

Plaats
Equi-librium-Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
175 euro per persoon. Broodjeslunch inbegrepen
Datum
30 april en 1 mei 2011
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "omgaan met stress"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92

Overnachten in een nabijgelegen bed & breakfast is mogelijk. Indien u dit wenst kunnen we deze overnachting voor u regelen.


Effectief communiceren: het paard als leermeester in lichaams- en bewegingstaal

Enkel wanneer we verstaan wat we anderen met onze lichaamstaal duidelijk maken en ook de lichaamstaal van andere mensen kunnen waarnemen en interpreteren is er diepgaande communicatie mogelijk.

Waarneming

Via lichaamsuitdrukking, houding, ademhaling, reactievermogen, mimiek zeggen anderen ons wat ze willen en wat niet. Motivatie, concentratie, wensen, onzekerheid, spanningen, kwaadheid worden allen tot uitdrukking gebracht door de houding van het moment.

In vergelijking met mensen hebben paarden minder mogelijkheden om zich uit te drukken via gebaren, mimiek en geluiden. Paarden echter zijn veel vaardiger in hun waarnemingsvermogen in vergelijking met mensen. Alhoewel het grootste deel van onze communicatie zich op hetzelfde niveau bevind als dat van paarden zijn we ons daarvan veel minder bewust.

Net als bij de communicatie met mensen, kan ook de communicatie tussen mens en paard verstoord of onderbroken worden. Het is bij een paard echter heel eenvoudig om het contact weer op te nemen en verder te zetten. Voor het paard is het belangrijk dat het contact te vertrouwen en authentiek is. Mensen waarbij de lichaamstaal, het denken, voelen en handelen in overeenstemming zijn, zijn mensen die voor het paard te verstaan zijn en waarop ze kunnen vertrouwen. Het paard vraagt helderheid en ondubbelzinnigheid.
Waarnemingsoefeningen van de interactie tussen mens en paard zijn ideaal om zich van deze authentieke lichaamstaal bewust te worden.

Uitdrukking: de bewegingsdialoog

Beweging is een zeer directe manier van communicatie. Beweging hangt zo nauw samen met denken en voelen dat het samen praktisch één handeling vormt. Vermits het paard voornamelijk met deze bewegingstaal communiceert, zijn paarden in vergelijking met mensen, in deze kunst hoog gespecialiseerd.

Gedachten kunnen zich openen via beweging. Vaak gaat het hierbij over kleine vaak onmerkbare lichamelijke veranderingen. Zoals reeds gezegd zijn paarden zeer vertrouwd met deze kleine bewegingen en zijn ze fantastisch goed in het uitvoeren en herkennen ervan. Eigenlijk is elke omgang met paarden een bewegingsdialoog. Aan de hand van de reactie van het paard kan er worden gekeken naar de effectiviteit van deze dialoog. Wat drukt ons lichaam uit? Wat zegt onze bewegingstaal? Hoe is de reactie?

Via concrete oefenmomenten en door middel van afgelijnde opgaven, wordt er aan volgende aspecten aandacht besteed.

 • Effectief communiceren, observeren, luisteren naar en gebruik maken van lichaamstaal
 • Meer inzicht krijgen in de eigen lichaamscommunicatie
 • Stilstaan bij wat ons lichaam ons kan duidelijk maken
 • Bewust worden van waar onze lichaamssignalen zich localiseren
 • Grenzen stellen
 • Ontspanning vinden
 • De controle loslaten
 • De verbinding herstellen met de dierenwereld en de natuur

Via het paard krijgen we meer zicht op onze eigen waarneming- en uitdrukkingsvaardigheden. Iedere ervaring wordt uitgediept en gekaderd. Deze focus op onze bewegingstaal zorgt voor een beter begrijpen van de reactie van de omgeving op ons handelen en voor meer aandacht voor wat anderen met hun lichaam uitdrukken.

Plaats
Equi-librium-Herentalsebaan 49, 2980 Zoersel
Prijs
175 euro per persoon. Broodjeslunch inbegrepen
Datum
4 en 5 juni 2011
Begeleiders
Ann Kloeck en Karen Vermuyten
Inschrijven
via de website onder de vermelding van "effectief communiceren"
via telefoon Ann: 0475.95.35.53 of Karen: 0473.73.03.92

Overnachten in een nabijgelegen bed & breakfast is mogelijk. Indien u dit wenst kunnen we deze overnachting voor u regelen.