Ga naar inhoud

Wat is Equitherapie?

Paarden hebben het vermogen om mensen aan te voelen en te weten wat er in hen om gaat; Hierdoor kan het contact met paarden mensen helpen bij zichzelf te komen. Paarden kan je niets wijs maken. Ze reageren op jouw lichaamstaal zonder een oordeel te vellen.
Zowel paard als Equitherapeut helpen je om stil te staan bij jouw moeilijkheden. Er wordt samen gezocht naar een manier om ermee om te gaan.

Veel gestelde vragen

Welke kleding is gepast voor de equitherapie?

Bij de equitherapie wordt best gemakkelijke kleding gedragen. Een sportieve broek zoals een jogging of trainingsbroek is het meest geschikt. Als schoeisel draagt men het best turnpantoffels of sportschoenen.

Hoe is een sessie opgebouwd?

Volwassenen

Tijdens een sessie gaan we eerst het paard uit de weide halen. Daarna wordt het paard gepoetst en opgetoomd op de poetsplaats. De oefeningen op en naast het paard gebeuren in de rijpiste. De sessie wordt afgesloten door het paard af te tomen en eten te geven op de poetsplaats en terug naar de wei te doen.

Hoeveel sessies worden er gevolgd?

Een sessiereeks bestaat uit minimaal tien sessies. De eerste sessies zijn voornamelijk van belang om vertrouwd te geraken met het paard en de oefeningen. Tijdens de volgende sessies staat het therapeutisch proces op de voorgrond. De laatste sessies dienen om ervaringen te integreren en het proces af te ronden. Moest het nodig zijn dan kan in overleg beslist worden om de sessiereeks te verlengen. Een sessie wordt vooraf gegaan door een intakegesprek en eventueel een proefsessie. Tijdens het intake gesprek worden samen de doelstellingen voor de therapie bepaald.

Kan er ook een proefsessie worden gevolgd?

Voordat men de beslissing neemt om een sessiereeks aan te vatten kan men steeds een proefsessie volgen, zodat men een idee krijgt over hoe een equitherapie sessie is opgebouwd.

Op welke tijdstippen kunnen de sessies worden gevolgd?

Afspraken voor de sessies kunnen worden gemaakt van maandag tot zaterdag.

Moet men kunnen paardrijden om equitherapie te volgen?

Neen, het is zeker niet nodig dat men kan paardrijden.

Kan equitherapie gevolgd worden als men bang is van paarden?

Een zekere angst voor paarden is volkomen normaal. Deze angst verdwijnt meestal tijdens de eerste sessies als men het paard leert kennen en vertrouwen.

Hoelang duurt een sessie?

Een individuele sessie voor kinderen duurt 1 uur. Een individuele sessie voor volwassenen duurt 1,5 uur. Groepsessies duren maximaal 2 uur, de duur van deze sessies is afhankelijk van het aantal personen en de doelstelling.

Hoeveel kost een sessie?

Een individuele sessie voor kinderen kost 65 euro. Een individuele sessie voor volwassenen kost 85 euro. De prijs voor een groepssessie is afhankelijk van het aantal deelnemers en van de doelstelling.

Draagt het paard een zadel tijdens de equitherapie?

Neen, het paard draagt tijdens de equitherapie een therapiesingel en een dekje. Er wordt voor deze uitrusting gekozen omdat op deze manier het contact met het paard het hoogst is.